Amikor várandóságom idején először megfáztam -pár hetes voltam- az egész család rosszallóan nézett rám. Miért nem vigyázok jobban magamra! Miért kell megfázni!? Mintha azt úgy akarná az ember és direkt hűlne meg…

Tegnap este megint éreztem, hogy kezd kaparni a torkom. Ez nem jó lej! Nálam az esetek kilencven százalékában így kezdődik a meghűlés. Egyből elkezdtem hársfa virág mézet szopogatni, és este hamar ágyba bújtam. Éjjel küzdöttem a köhögéssel, de azért tudtam aludni is.

Ma reggel gondoltam csinálok magamnak teát! Na de milyen gyógynövényekből állítsam össze? Amit megszoktam, és ilyen esetben szoktam alkalmazni, azt most nem fogyaszthatom, mert kakukkfű van benn és azt most nem lehet… Akkor mit? A mai kor embere valahogy nincs felkészülve arra, hogy valaki várandósan megfázna. A gyógyszertárral már nem is próbálkozom, mert először amikor beteg lettem, bementem és lényegében nem tudtak nekem mit adni, csak széttárták a karjukat. Aztán ajánlottak egy szopogatós tablettát, mert csak egy fajta van az egész piacon, amit terhesek is fogyaszthatnak. Az antibiotikum nálam pedig szóba sem jöhet! Így most akkor már tényleg „csak” a gyógynövények maradtak!

Mit tegyek a teámba?

Hársfavirág és útifű levél biztos lesz benne, de még egy kis is citromfüvet is tehetek bele, az immunrendszer erősítés és a nyugtató hatása miatt, és kerül még bele fehér mályva is. Ha szeretném édesíteni a teát, stevia levelet vagy mézet teszek bele, bár én a gyógynövényeket szinte soha nem édesítem!

Csipkebogyót minden esetben iszom, de azt ki kell hagynom az alap teakeverékemből, mert nem szabad leforrázni, csak hideg vízben áztatni. Így azt teljesen külön készítem el.

A teakeverékből teszek egy nagy csészébe 2 teáskanálnyit és nyakon öntöm forrásban lévő vízzel, lefedve 10 percig hagyom pihenni, majd leszűröm, és szép lassan elkortyolgatom. Naponta 3 bögrével megiszom ebből a teakeverékből, és jól felöltözök, nehogy még jobban megfázzak.

Egyéb kúrák

Meleg fürdő; kádfürdő terhesség ideje alatt nem ajánlott, így a kellemes aromaterápiás fürdő sajnos most elmarad. De jó meleg zuhanyt alkalmazhatok, természetesen utána egyből ágyba bújok és alszom, vagy olvasok egy kicsit.

Aroma lámpát szeretek égetni a levegő fertőtlenítése, és a kellemesebb közérzetem végett. Természetesen, ha valaki az illatokra nagyon érzékeny, ne használja. Általában a narancs, a citrom illóolajokat szeretik a legtöbben, de választhatunk fahéj, eukaliptusz vagy fenyő illóolajat is. A lényeg, hogy egész nap működjön és fertőtlenítse a levegőt!