Sokszor érzem és tapasztalom azt, hogy nem merünk eléggé bízni egy növény gyógyító hatásában. Hisz hozzászoktunk (tisztelet a kivételnek) a gyógyszerek gyors, "megbízható" és "kiszámítható" gyógyerejéhez.

Hogyan tekinthetünk másként egy gyógynövényre?

Csak nézzük meg, hogy a növény szinte a "semmiből" hozza létre azokat a hatóanyagokat, amelyeket később a szervezetünk a megfelelő módon tud értelmezni és felhasználni. A víz, a napenergia és Földanyánk segítségével saját maga építi fel a számára megfelelő védekezési rendszert, amit ezek után saját testünk erősítésére, gyógyítására ugyanúgy felhasználhatunk, ahogyan a növény tette még élő korában saját védelmére.

Ezért azt hiszem, hogy érdemes lenne minden egyes fűszálnak köszönetet mondani, amiért ezt a csodát magában hordozza, sőt meg is engedi, hogy felhasználjuk a magunk épülésére.

A mai tudományos világ csak igen kis százalékában térképezte fel a növények gyógyító erejét. Amennyire tanulmányaim és tapasztalataim alapján érzékelem, ezek a szakemberek nem jutnak sokkal több tudáshoz, mint amit a néphagyományok útján járó gyógyítók ősidők óta megtapasztaltak, és alkalmaztak!

Bízzunk a megérzésünkben!

Ha ránézünk egy körömvirágra, azonnal láthatjuk benne a Nap szimbólumát, és érezhetjük az energiát, amit felénk sugároz! Melegséggel tölti el szívünket, lelkünket. Ha kiülünk a napra,  sebeink, bőr kiütéseink, egyéb bőr problémáink is sokkal gyorsabban gyógyulnak, ennek megfelelően a körömvirág is elsősorban seb gyógyító és összehúzó hatásáról híres. Külsőleg, de akár belsőleg is alkalmazhatjuk sebek gyógyítására, például gyomorfekély esetén.

Amikor ránézünk egy gyógynövényre megérezhetjük mit súg nekünk, mire használhatjuk, vagy, hogy egyáltalán szervezetünknek éppen rá van-e szüksége. Álljunk meg egy pillanatra és engedjük meg magunknak, hogy érezzünk! Vajon mit szeretne mondani nekünk a természet? Figyeljük meg, miben tudná segíteni a mindennapi életünket. Férjem, amikor zenét ír, nagyon sokszor mondja, hogy énekelnek neki a fák, ebből is inspirációt merít a mindennapi munkájához.

Hogyan lehet figyelni a természetre a belvárosban?

Reggel, amikor kilépsz a házad kapuján, nézz rá az első fára, bokorra vagy virágra! Kívánj Neki szép napot, és próbáld meg nem tárgyként, hanem élőlényként kezelni és megérteni az Ő üzenetét! Nem mondom, hogy ez elsőre sikerülni fog, de ha kitartó és együttérző próbálsz lenni, egy idő után meghallhatod Őket. Ők is ugyan olyan élőlények mint Te vagy én, csak nincs bennük rosszindulat, harag, kéjvágy, féltékenység stb. Ha kivágnak egy erdőt és egyedül marad egy fa, Ő is árvának érzi magát, és fél, hogy mikor lesz vége ennek a testének.

Nézz és érezz nyitott szívvel!