Mit tegyek???

Ünnepek után jó néhányan felkerestek azzal, hogy érzik, ahogy jön fel a gyomorsav és marja az egész nyelőcsövet, torkot.

A gyomorsav túltengés nem meglepő jelenség, hiszen karácsony környékén szinte mindannyian kicsit többet eszünk a kelleténél. Sokkal több húst, édességet, cukros üdítőt és persze alkoholt is fogyasztunk. De szerencsére, ha oda figyelünk és betartunk néhány szabályt, akkor nagyon jól vissza lehet szorítani a gyomorsav túltengését a normál szintre! Újból nyugodtan tudunk aludni, és nem kell félnünk attól, hogy, mikor tör ránk a maró érzés.

Csokorba szedtem néhány nagyon jó, de egyszerű praktikát, amit érdemes megfogadni és akár mindet egyszerre alkalmazni.

Vízivás

Tudom, szinte mindenhonét azt halljuk, hogy igyunk elegendő, tiszta vizet. De mégis mit jelent az, hogy elegendő, és az, hogy tiszta?

Az elegendő víz azt jelenti, hogy a testsúlyunkat figyelembe véve, 20 kg-onként igyunk 1 liter vizet. Tehát egy 60 kg-os ember 3 liter folyadékot fogyasszon naponta! Elsőre ez a mennyiség talán rémisztőnek hangzik, de ha elkezdünk rá oda figyelni, akkor nagyon hamar hozzászoktathatjuk a szervezetünket és könnyedén lecsúszik az a 3-4 liter víz. Figyeljük meg, hogy egy nap mennyi folyadékot ittunk meg, majd ezt a mennyiséget 3 naponta emeljük 1-2 dl-rel. Tehát ha első nap megittunk fél liter vizet, akkor utána ezt a mennyiséget mindig emeljük 1-2 dl vízzel és így könnyedén, különösebb kényszer nélkül hozzá fog szokni a szervezetünk az iváshoz. Ezzel a módszerrel 1-2 hónap alatt el tudjuk érni azt, hogy kellő képen hidratáljuk a szervezetünket. A módszer csak egy kis odafigyelést igényel...

A tiszta víz már kicsit nehezebb kérdés. Sajnos nem mindenkinek áll rendelkezésére egy tiszta vizű forrás, ahonnét minden nap friss, tiszta vizet tudna haza vinni. Viszont ha a csap vizet kitöltjük egy üveg kancsóba és 1-2 órára állni hagyjuk, máris egy nyugodt, molekuláris szinten teljesen rendezett vizet kapunk, aminek az íze is mérföldcseppekkel más lesz, mint a csapból kiengedett, azonnal fogyasztott vízé. Természetesen vásárolhatunk víztisztító berendezéseket és műanyag palackos vizeket, de szerintem érdemes mindenek előtt a fenti módszert is kipróbálni!

Gyógynövények a gyomorsav ellen

A gyomorsav lekötésre igen sok fajta gyógynövényt használhatunk, felsorolnék néhányat, ami ugyan nem a teljes skála, hiszen tényleg nagy a választék! Az egyik legfőbb savlekötő gyógynövény az akácvirág (Robiniaevagy Acaciaeflos), de használhatjuk még az útifű levelet, a csalán levelét vagy akár elrágcsálhatunk keserűmandula bélből naponta 2-3 szemmel, ezek a gyógynövények szinte azonnali megnyugvást hoznak gyomrunknak.

 

Összeraktam egy kis recept, amit mi magunk is könnyen elkészíthetünk otthon:

2 rész akác virág,
1 rész csalán levél,
1 rész cickafark fű

Ezeket a gyógynövényeket összekeverjük egy tálkába és ebből a keverékből 1,5 evőkanálnyit leforrázunk 1 liter, forrásban lévő vízzel. 10 percig lefedve állni hagyjuk és utána szép lassan elkortyolgatjuk. Természetesen ebbe a teába ne tegyünk SEMMILYEN ÉDESÍTŐT sem! Nem utolsó sorban már meg is ittunk 1 liter folyadékot a napi adagból.

Táplálkozás

Az élelmiszerekből válasszuk azokat, amik nem félkész termékek! Fogyasszunk nagyon sok zöldséget, nyersen és párolva is. Kerüljük az olajban, zsírban sült ételeket. Gabonákból részesítsük előnyben a hajdinát és a kölest. Ezek a gabonák mind megfelelőek a Kárpát-medencében élő népek szervezetének. És természetesen a húst, halat, tojást is kerüljük, tejtermékből pedig csak a joghurtot, tejfölt, kefirt fogyasszuk rendszeresen.

Ha ezeket az apró változtatásokat beépítjük a minden napjainkba, nagyon hamar, akár néhány nap alatt érezni fogjuk a változást, és nem fog többet kínozni minket a sav!